Sisteme de supraveghere video

Un sistem de supraveghere video (CCTV – televiziune cu circuit inchis) poate fi alcatuit, in principiu, din una sau mai multe camere video, un dispozitiv de prelucrare a imaginilor video, un videorecorder (VCR – Time Laps) pentru inregistrarea imaginilor pe banda magnetica (caseta video) sau un DVR (Digital Video Recorder – model stand alone sau placa de captura pentru calculator) pentru inregistrarea imaginilor pe suport digital (HDD, CD, DVD, etc.) si un monitor pentru vizualizarea imaginilor.
Performantele unui sistem de supraveghere si inregistrare video depind de mai multi factori – sensibilitatea, rezolutia, posibilitatea de orientare, distanta, unghiul de vizibilitate, lentila camerei video, suprafata si luminozitatea din respectiva locatie, detaliile ce se doresc supravegheate, modalitatea de supraveghere si inregistrare a imaginilor, etc.
Sistemul de supraveghere video poate fi interconectat cu un sistem de avertizare la efractie, cu echipamente de control acces, etc.
In structura unui sistem de supravegere video pot fi integrate urmatoarele componente:

Camera video

In functie de locatia in care se instaleaza (interior sau exterior), de calitatea si claritatea imaginii dorite, distanta de unde se instaleaza pana la subiectul sau obiectivul ce se doreste supravegheat, suprafata si unghiul de vizibilitate, luminozitatea din spatiul respectiv si scopul pentru care se instaleaza, camerele video pot fi:
– de tip exterior sau interior;
– alb/negru sau color;
– fixe sau mobile (orientabile atat pe orizontala cat si pe verticala);
– echipate cu lentila cu iris fix, manual sau auto, varifocal, zoom motorizat, etc.

Carcasa pentru camera video

Se foloseste pentru instalarea camerei video la exteriorul obiectivului, pentru asigurarea unor conditii optime de functionare si protejare a camerei video de factorii externi (apa, umiditate, praf, temperaturi inalte sau scazute, etc.). Pot fi prevazute cu sistem de incalzire-racire a camerei – lentilei video.

Iluminator in infrarosu (IR)

Se instaleza aditional sau poate fi integrat in carcasa camerei video si este dedicat pentru iluminarea pe timp de noapte (in spectru infrarosu) a spatiului supravegheat.

Detectori de fum

Detecteaza fumul emis in cadrul arderi diverselor materiale (lemn, hartie, plastic, etc.) si transmit informatiile centralei de avertizare a incendiului.

Sistem de prelucrare a imaginilor video – procesor video (Multiplexor, Switch, Quad)

Prelucreaza imaginile video pentru vizionarea lor in diferite moduri si formate.
Este utilizat pentru vizionarea mai multor imagini video (furnizate de mai multe camere video) pe un singur monitor.
In functie de numarul camerelor video si de sistemul de prelucrare al imaginilor ales, pot fi afisate una sau mai multe imagini pe un monitor, manual sau automat, in mod aleator, programat, prin impartirea ecranului in mai multe imagini, etc.

Sistem de inregistrare video

Pentru stocarea (inregistrarea – vizionarea) imaginilor video.
Inregistrare video poate fi activata manual sau automat (programata la anumite ore sau zile ale saptamanii).
Imaginile video pot fi prelucrate si inregistrate in format analogic sau digital.
Sistemul de inregistrare DVR poate fi prevazut si cu functii de procesare a imaginilor video (Multiplexor, Switch, Quad), detectie la miscare cu activarea inregistrarii prin intermediul camerelor video sau a detectorilor de miscare instalati auxiliar, transmiterea imaginilor la distanta (LAN – internet), etc.

Dispozitiv de afisare a imaginilor video (Monitor)

Monitorul este un dispozitiv folosit pentru afisarea imaginilor video.
In functie de dispozitivul de prelucrare a imaginilor video, o imagine sau mai multe pot fi afisate simultan pe ecranul monitorului.
Monitoarele pot fi de tip alb/negru sau color.