Sisteme de alarmare a incendiilor

Prin formele sale violente de manifestare incendiul reprezinta un permanent pericol pentru om si pentru valorile materiale.
Riscurile producerii unui incendiu sunt cu mult mai mari decat si le poate permite cineva.
Pentru locuinte particulare este suficienta conectarea detectorilor de incendiu (fum, temperatura, gaz, etc.) la centrala de alarma impotriva efractiei.
Pentru constructiile mari (cladiri de birouri, spatii comerciale, depozite, banci, cladiri aglomerate, etc.) este utila folosirea de sisteme dedicate pentru detectia si semnalizarea inceputului de incendiu.
In functie de modul de detectie, destinatia si suprafata obiectivului in care se instaleaza sistemul de avertizare a inceputului de incendiu, in componenta acestuia pot fi integrate urmatoarele echipamente:

Centrala conventionala de incendiu

Este un echipament specializat in supravegherea semnalelor de stare transmise de detectori de incendiu (fum, temperatura, etc.) si butoanele de avertizare manuala a incendiului, conectati la centrala de incendiu. Alegerea centralei de incendiu conventionale se face in functie de facilitatile oferite si de numarul de zone de supraveghere necesar protejarii obiectivului.
Este recomandata pentru supravegherea obiectivelor mici si mijlocii.

Centrala adresabila de incendiu

Are acelasi rol ca si centrala conventionala, diferenta constand in modaliatatea de citire si interpretare a informatiilor furnizate de detectori catre centrala. Avantajele oferite constau in identificarea de catre centrala a detectorilor de incediu, monitorizarea permanenta prin intermediul lor a incaperilor in care au fost instalati, posibilitatea de conectare a unui numar foarte mare de detectori (butoane de inceniu, sirene sau lumini de avertizare si module de stingere), probalitatea mica a alarmelor false.
Este recomandata pentru supravegherea obiectivelor mijlocii si mari.

Butoane de avertizare a incendiului

Pentru declansarea manuala a avertizarii inceputului de incendiu, atentionarea in scopul evacuarii persoanelor si sesizarea echipelor de interventie abilitate pentru stingerea incendiului.

Detectori de fum

Detecteaza fumul emis in cadrul arderi diverselor materiale (lemn, hartie, plastic, etc.) si transmit informatiile centralei de avertizare a incendiului.

Detectori de temperatura

Sesizeaza cresterea anormala a temperaturi in spatiul supravegheat (depasirea unui anumit prag de temperatura prestabilit sau cresterea cu un anumit prag a temperaturi intr-o perioada scurta de timp). Pot fi de tip individual sau integrat in detectori de fum.

Detectori de gaz si monoxid de carbon

Monitorizeaza permanent spatiul supravegheat detectand scurgerile de gaz. Se pot monta pe tavan sau perete, pot detecta numai un anumit tip de gaz sau pot fi combinati (gaz metan, etan, butan, propan si monoxid de carbon).

Sirene si indicatoare optice de semnalizare

Asigura avertizarea locala sonora si semnalizarea luminoasa a inceputului de incendiu.

Electromagneti si elemente de blocare

Actioneaza blocarea usilor pentru reducerea provocarii curentilor de aer in caz de incendiu. Sunt comandati de centrala de incendiu.

Acumulatori

Mentin sistemul in stare de functionare in caz de deconectare a sursei principale de alimentare cu energie electrica.